Odmiany deserowo-winne
Odmiana deserowo-winna 'BIANCA'
|
Od odmian deserowych różnią się tym, że są bardziej soczyste. Doskonale nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też na soki i wina (do wyrobu wina najlepsze są: Bianca, Medina, M. Foch, Regent, Rondo, Sevar, Sibera).
Ich owoce są mniej dorodne, ale również bardzo smaczne. Uprawia się je podobnie jak odmiany deserowe. Odmiany tej grupy mają ładne zdrowe liście, są odporne na mróz (wytrzymują spadek temperatury do -28, a nawet -32°C) i choroby. Nie muszą być cięte co roku. Można je sadzić przy pergolach i innych wysokich podporach. Doskonale nadają się do obsadzania altan i jako delikatne ażurowe zadaszenie tarasu. Ich owoce nie są tak smaczne jak odmian deserowych, ale również są słodkie i soczyste. Nadają się na przetwory, zwłaszcza na soki i galaretki, ponieważ zawierają dużo pektyn. Najsmaczniejsze owoce mają Konkord Rosyjski i Svenson Red.